כתיבת עבודה סמינריונית היא למעשה מחקר מקורי המציג נושא מסוים בצורה אקדמית.
למרות שתהליך העבודה משתנה מחוג לחוג, הפורמט הוא די קבוע.
עבודה זו יוצרת הזדמנות בקרב סטודנטים לפתח את כישוריהם האקדמיים הכוללים קריאה, כתיבה, ניתוח טקסטים ושילוב סוגי ידע שונים, הבעת ביקורת אקדמית ותכנון וביצוע מחקר.
כתיבת עבודה סמינריונית מהווה את שיאו של התואר האקדמי, ומאפשרת לסטודנטים להתעמק בצורה עצמאית בנושא המעניין אותם וכשזה שברצונם לחקור.
מבנה העבודה דומה למאמר מדעי, ועליו להיות מוגש לפי כללי כתיבה אקדמיים מדעיים.
עבודה סמינריונית טובה ממלאה שתי תפקידים חשובים:
- היא משקפת את התפתחות הכותב במסגרת הקורס הנלמד, ומציגה את התהליך האנליטי והאינטלקטואלי שהוא עובר במהלכו.
- היא מציגה את מסלול הלימוד של הכותב.
על העבודה הסמינריונית להציג רעיונות, כישורים, מחקר ושאלות שיתרמו לפרויקט הלימודים של הכותב.
כתיבת עבודה סמינריונית מסוג זה דומה לכל עבודה אקדמית אחרת אך שונה בהיקפה, ומעבר לכך, איכות העבודה הסמינריונית יכולה לעורר מוטיבציה לחקירה מתקדמת יותר (תזה, דוקטורט).
עבודות סמינריוניות נועדו לתת לנו כלים לתרגול החשיבה המחקרית שלנו, ליישום עקרונות מדעיים ומחקריים, ולחשיבה ביקורתית של פיתוח תיאוריות ומודלים קיימים.
עלינו לזכור כי כתיבת עבודה סמינריונית היא בסך הכול שכתוב. כותב מנוסה העוסק בכתיבה, מכין טיוטה ומתקן אותה עד לקבלת התוצאה הרצויה.
כדי להתמודד עם תהליך כתיבת העבודה הסמינריונית עלינו לקחת מספר דברים בחשבון:
יש להציב מטרות קצרות טווח- כתיבת מספר פסקאות ביום ולא מספר עמודים ביום, יש לבחור נושא שיעניין אותנו, יש לבצע סיעור מוחין לפני שנתחיל בכתיבת העבודה, יש להקדיש זמן לא מבוטל לכתיבת העבודה, ניתן לשפר כתיבה אם נחשוב עד כמה אנחנו מסכימים או מתנגדים למודלים ולתיאוריות אותן נציג, חשוב לשאול שאלות תוך כדי כתיבת העבודה ועלינו להבהיר לעצמינו את חשיבות נושא העבודה שברצוננו לכתוב.
המכשול הגדול ביותר להשלמת הכתיבה הוא פסיכולוגי! כתיבת עבודה סמינריונית דורשת מחקר מעמיק, יותר מאשר כל עבודה אקדמית אחרת. עבודה סמינריונית היא בסופו של דבר אוסף של עבודות קטנות, המהוות יחידה מושגית, ולכן מדובר בעיקר במידת ההשקעה וההתמדה!