בחירת מוסד לימודים בישראל

Beautiful brunette using notebook in cafe

בחירת מוסד לימודים בישראל: אוניברסיטה או מכללה

אחת השאלות המרכזיות אשר עומדות בפני סטודנט לעתיד בישראל היא היכן ללמוד, באוניברסיטה או במכללה. כיום ישנו היצע גדול של מכללות אשר כוללות לימודי תעודה, לימודי תואר ראשון ובמיעוטן לימודי תואר שני בתחומים הנהנים מביקוש גבוה. לעומת ההיצע הבלתי נדלה של מכללות, קיימות תשע אוניברסיטאות המעניקות תארים ראשונים ומתקדמים במגוון רחב של תחומי לימוד.
על מנת להתייחס לשאלה שבנושא על כל סטודנט לעתיד לקחת בחשבון מספר שיקולים. השאלה הראשונה שעל הסטודנט לעתיד לשאול את עצמו היא, "מה אני רוצה ללמוד? איזה סוג של תעודה אני רוצה? והאם תחום לימוד זה קיים באוניברסיטה, במכללה או בשתיהן?" אם תחום הלימוד קיים רק באחד מסוגי המוסדות הרי שההחלטה קלה. הדיון האמיתי מתחיל כשיש אפשרות בחירה ואז נכנסים שיקולים נוספים.
יוקרה, מיתוג וסיכוי למציאת עבודה לאחר סיום הלימודים: נכון להיום, עדיין ניתן לראות שבחלק מהמקצועות ישנה עדיפות לבוגרי אוניברסיטאות בשוק העבודה. בחלק ממודעות הדרושים אף מציינים "בוגרי אוניברסיטאות בלבד". זהו בהחלט יתרון משמעותי לכל בוגר אוניברסיטה.

תארים מתקדמים: ברוב המכללות ותכניות הלימוד במכללות לא ניתן להמשיך לתארים מתקדמים. שיקול זה הינו קריטי לסטודנט אשר מתכוון ללמוד לתואר מתקדם.
שכר לימוד: שכר הלימוד באוניברסיטאות נמוך משמעותית משכר הלימוד במכללות "הנחשבות" והוותיקות, לעיתים עד כדי שליש משכר הלימוד באוניברסיטאות.
תנאי קבלה: ככלל ניתן לומר שתנאי הקבלה באוניברסיטאות גבוהים מאשר במכללות. סטודנט לעתיד אשר מעוניין לחסוך זמן וכסף על שיפור בגרות ופסיכומטרי בהחלט צריך לקחת שיקול זה בחשבון.
תכניות הלימודים: במקרים רבים מושמעות טענות (בעיקר ע"י המכללות) שתוכניות הלימוד באוניברסיטאות מיושנות, שעות הלימוד קשיחות והמרצים אינם זמינים כמו במכללות. לאור המגוון הגדול של תכניות הלימודים, והמרצים קיים קושי לתת תשובה כללית, אך אין ספק שכל סטודנט לעתיד צריך לבחון את הנושא ולהחליט על פי תכנית הלימודים הרלבנטית לגביו. כיום, חלק נכבד מהסטודנטים עובדים למחייתם והגמישות בשעות הלימוד הקיימת במכללות מהווה גורם חשוב בכלל השיקולים.

מיקום: למגוון הרחב והפרישה הרחבה של המכללות בארץ יש יתרון משמעותי לסטודנט צעיר שמעדיף לא לעזוב את בית הוריו ולחסוך בשכר דירה והוצאות מחייה.
לסיכום, ניתן לומר שלכל סוג מוסד יש יתרונות וחסרונות משלו. לאור העובדה שהדרישות והצרכים של הסטודנטים שונים מהותית אחד מהשני, לא ניתן לתת תשובה לשאלה "מה עדיף?" כל סטודנט לעתיד יצטרך לקחת בחשבון את מכלול צרכיו ודרישותיו ובהתאם לזאת לקבל החלטה.

כתיבת תגובה