איך לסכם פרק מספר אקדמי

ספר אקדמי הינו אסופה של מאמרים ותכנים נוספים שנכתבו על נושא מסוים. אותו נושא יכול להיות מספר מחקרים מדעיים שנעשו על ידי חוקר מסוים, או כתיבה תיאורטית על נושא ההתמחות של חוקר או מספר חוקרים. לספר אקדמי יחוד רב, מפני שבשונה ממאמר אקדמי הוא מקיף יותר מידע ופחות תמציתי. ישנו דמיון ושוני בין מאמרים לפרקים אקדמיים. מבחינת קווי הדמיון, גם מאמר וגם ספר נחשבים לספרות מדעית. באופן דומה, גם מאמר וגם ספר נכתבים על ידי חוקרים. לבסוף, גם מאמר וגם ספר נכתבים בהתאם לחוקי כתיבה מדעית. מבחינת קווי השוני, ספר לא בהכרח חייב להציג מחקר שנעשה אלא יכול להציג מודל תיאורטי או תכנים אחרים ועדין להיחשב כספרות אקדמית.

ההבדל העיקרי והבולט ביותר בין מאמר אקדמי לספר אקדמי הוא בתוכן עצמו. בהתייחס אל משתנה התוכן במאמר אקדמי, תכליתו של מאמר אקדמי הוא להציג ממצאים עיקריים של מחקר שנעשה בנוסף לרקע תיאורטי קצר על מנת שיהיה ניתן להבין את התוצאות. הכתיבה מתומצתת וממוקדת מטרה. היקפו של מאמר אקדמי הוא בדרך כלל כמה עשרות דפים. לעומת זאת, התוכן בספר הוא רחב הרבה יותר, מתפרש על כמה נושאים ותתי נושאים, הכתיבה עצמה מפורטת למדיי כשהמטרה של הכתיבה היא ההפנמה של החומר מאשר ההצגה של החומר. בשונה ממאמר אקדמי, ספר אקדמי או פרק בספר אקדמי יכול להתפרש על כשלושים עמודים ולעיתים יכול לעלות מעל המאה עמודים.

יש קווי דמיון ושוני בין מאמרים אקדמיים לספרים אקדמיים, אולם נשאלת השאלה, למה כל מקור מיועד? התשובה לכך תלויה באופי המטלה האקדמית. ככל שהמטלה דורשת יותר תוכן ופירוט יש להשתמש במקור מפורט. לכן למטלות קצרות ניתן להשתמש במאמר, ומטלות יותר דרשניות ידרשו לעבוד עם ספר. בהתאם לזאת, בהקשר של עבודות סמינר, ישנם פרקים שיותר מתאימים למאמר וישנם פרקים שיותר מתאימים לספר. פרקי השיטה והדיון יותר מתאימים למאמר בעוד שפרקי המבוא וסקירת הספרות יותר מתאימים לספר.

עד כה הייתה התייחסות לשוני בין מאמרים וספרים אקדמיים, בנוסף להתאמה של המקור הספרותי לאופי העבודה. ישנה נקודה נוספת ביחס לספרים אקדמיים שיש לדון בה, נקודה זו נוגעת לעבודה עם ספר אקדמי, נשאלת השאלה, כיצד הסטודנט צריך לסכם פרק בספר אקדמי? שאלה זו חשובה מפני שישנו הבדל משמעותי מבחינת סדר גודל  – בספר אקדמי קיים הרבה יותר תוכן, לכן במה יש להתמקד. בפסקאות הבאות תינתן הדרך הטובה ביותר לסכם פרק בספר אקדמי.

קדימה, בואו נסכם!

על מנת לסכם פרק בספר אקדמי, בראש ובראשונה, יש להפנים את המשפט less is more. הכוונה שצריך להתמקד בעיקר ולהתעלם מכל התוכן הנלווה שאיננו רלוונטי להבנה או לגלות הכותרת של הפרק. בהתאם לזאת, כמו כל טקסט מדעי גם לספר אקדמי מבנה קבוע מראש. הפרק בספר בנוי בהתאם לראשי פרקים, את אותם ראשי פרקים ניתן לברור בהתאם לרלוונטיות. את תתי הפרקים החשובים יש לסמן ולתמצת בכמה שורות עד לפסקה. לאחר הסיכום הקצר ניתן לקרוא שני פרקים מרכזיים בפרק עצמו ולהשוות אותם אל הסיכום הקצר שנעשה, פרקים אלו הם פרקי המבוא-פתיחה ופרק הסיכום. פרקים אלו מתמצתים את עיקר התוכן בהתאם לציון המרכיבים החשובים ביותר. כל מידע שחסר בסיכום שנעשה ניתן להשלים מפרקים אלו ובכך ולוודא שכל התכנים המרכזיים אכן מופיעים בסיכום.

כתיבת תגובה